Менко Менков

Адвокат Менко Менков е роден на 15.10.1965 г. в
с. Караманово, Русенска област. Завършва основното си образование в ОУ „Христо Ботев“ в родното си село. Продължава средния си образователен курс в СМУ „Феликс Едмундович Дзерджински“ в гр. Пазарджик, където отбива и военната си служба за целия четиригодишен период на обучение.

Първото си юридическо образование придобива в Академията на МВР в гр. София, успешно дипломирайки се със златен медал през 1990 г. по специалностите „Право“ и „Охрана на обществения ред и борба с престъпността“. През 2008 г. придобива втора магистърска степен при съвместно обучение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и университетите в Нанси, и Страсбург/Франция/, дипломирайки се със специалности „Право на Европейския съюз“ и „Международни отношения“.

Правната си кариера започва като следовател, какъвто е до юни 1993 г. Заклева се като адвокат в Софийската адвокатска колегия на 08.07.1993 г., която благородна професия практикува и до днес.

С голяма упоритост, непримиримост и постоянство, успява да изгради юридическа империя, и да се превърне в един от най-авторитетните адвокати и правници у нас. Клиенти на кантората му стават както обикновени хора, така и мощни национални и мултинационални корпорации. Сдобива се с прозвището „топ адвокатът на политическата класа“, защитавайки и представлявайки министър-председатели, министри, народни представители, кметове от целия политически спектър. Представлява интересите и на най-известните герои на новото време. Спечелва си огромно признание и респект в научните правни среди, с много от чиито хабилитирани представители е близък приятел. Благодарение на борбеността и непримиримостта, кантората му се сдобива с прозвището „Глутницата на Менко Менков“. Признат за най-добрия оратор, чиито забележителни импровизационни пледоарии стават шедьоври на съдебното ораторско изкуство. Гастролите му по тъй-наречените „знакови“ или дела с „голям обществен интерес“, се превръщат в забележителни холивудски спектакли.

Непрекъснатата му правна подготовка, опитът, старанието и непримиримостта, влагани в работата, и увереността в победата, която излъчва, го превръщат в безценен вдъхновител и покровител на клиентите му. Благодарение на задълбочените си познания в множество сфери, извън правото, излъчва неподражаема ерудиция, стабилност и увереност. В забележителния си кариерен път е съумявал да преобърне до успешен край най-тежките и невъзможни според повечето наблюдатели съдебни драми, разиграли се в последните десетилетия.

Менко Менков е удостояван двукратно с признанието „Адвокат на годината“. Той и други адвокати от кантората му са многократни носители на отличието „Дело на годината“. В края на 2022 г., авторитетно жури, съставено от академици, професори и магистрати, отреди на Адвокатско дружество „Менко Менков и съдружници“ наградата „Адвокатска кантора на годината“.